Hunden Hockey fann rymling i rör - nu ställs BMW-tjuvarna inför rätta

1:54 min

Två män. 20 och 23 år gamla. misstänks för 15 stölder i BMW-bilar. Genom tips kunde polisen spana på tjuvarna.

Tjuvarna hade hyrt en stuga utanför Lekeryd i Jönköpings kommun, och i skogen fanns också deras tjuvgömma. Polisen har hittat stöldgods, i huvudsak delar från BMW-bilar för 677 000 kronor. Dagen innan hade Urban Malm i Tranås haft inbrott i sin bil. 

– Polisen var ju verkligen snabbt på plats, det tänkte man ju inte att ett vanligt bilinbrott skulle vara så prioriterat. Polisen var snabbt på plats, och dagen efter så greps de, säger Urban Malm.

Totalt har de båda männen från Litauen kunnat knytas till 15 grova stölder i Norrköping, Linköping, Nässjö, Tranås, Habo och Örebro samt ett villainbrott i Lerum. De har använt sig av falska identiteter och falsk registreringsskylt på bilen. Efter att de greps har det visat sig att de är kända av polisen i flera andra europeiska länder.

Gripandet blev dramatiskt. Polisens spaningspatrull försökte få de misstänkta tjuvarna att stanna, men de åkte iväg. Då följde en polisjakt, ut mot höglandet. Den slutade i Forserum genom ett så kallat plåtstopp - vilket innebär att polisen använder sin egen bil för att få stopp på bilen.

En av tjuvarna flydde, men polishunden Hockey fick vittring och lokalisera honom i ett rör i ett dike.

Männen har mestadels tigit i polisförhören och nekar till inbrotten. Polisen har bland annat säkrat fingeravtryck från en av männen på godset som hittades i skogen. Rättegången i Jönköpings tingsrätt pågår i tre dagar.