Vårdbiträdesutbildningen igång igen

3:52 min

Vårdbiträdesutbildningen har startat på nytt på Stjerneskolan i Torsby. Det är runt tjugo personer som börjat den två terminer långa utbildningen.

– Många sökande och de som kom in är jättepositiva, säger Rose-Marie Johnsdotter som är rektor på vuxenutbildningen i Torsby.

Enligt Rose-Marie Johnsdotter har behovet funnits, men så sent som för ett år sen kunde utbildningen inte startas. Fackförbundet var emot det och sjukhusen och kommunerna ville inte anställa vårdbiträden.

– Det har varit en lång väg att gå, säger Rose-Marie Johnsdotter.

Nystart

Nu har Skolverket gjort ett yrkespaket och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har hoppat på tåget.

– Nu säger facket ja och Torsby kommun vill anställa.

En av eleverna på den återstartade utbildningen är Tasami Younis. Hon har arbetat som volontär i sitt hemland innan hon kom till Sverige och som perosnlig assistent. Tasami Younis går den två terminer långa utbildningen för att så småningom kunna plugga vidare.

– Jag ska fortsätta läsa till undersköterska och sen kanske till sjuksköterska, säger Tasami Younis.

Positiva elever

Lärarna tror att utbildningen ska kunna hjälpa eleverna vidare in i vårdyrken.

– Det är en mycket positiv och intresserad grupp och jag tror att möjligheterna finns, säger läraren Kristina Åslund.

Utbildningen är en blandning av teori och praktiskt kunskap.

– Teorin är grunden till allt och sen tränar vi i metodrummet på sånt de stöter på ute i verkligenheten. Det har varit jättekul, de vill verkligen lära sig, säger Maj-Gun Larsson som är lärare på vårdbiträdesutbildningen.

Satsar på mer

Vuxenutbildningen i Torsby kommer utökas. Enligt rektor Rose-Marie Johnsdotter ska lärcentret ta in utbildningar på distans från andra högskolor och yrkesutbildningar. Utbildningarna på gymnasial nivå kommer bland annat få sällskap av en tre terminer lång barnskötarutbildning i januari.

Inom industri ska det startas ett samarbete med regional yrkesvux i Värmland. Det är ett stadsbidrag för att ge fler vuxa möjligheten att gå en yrkesutbildning.

– Tanken är att de kan göra praktik i Torsby. Hösten 2019 startar vi också grundskollärarutbildning via lärcenter här och våren 2020 blir det förskollärarprogrammet, säger rektor Rose-Marie Johnsdotter.

Hoppas på fler sjuksköterskor

Rose-Marie Johnsdotter vill också satsa på sjuksköterskeprogrammet i samarbete med universitetet. Hon menar att både sjukhuset och kommunen står bakom idéerna.

– Det är en sån brist på sjuksköterskor, så om vi kunde få den utbildningen hit så skulle det vara topp tio, säger rektor Rose-Marie Johnsdotter.