UL har betalt 2,2 miljoner för ett trasigt tåg

2:17 min

Ett av de fyra tåg som UL hyrt in för att trafikera sträckan Uppsala-Sala lämnas nu tillbaka, efter att ha stått obrukbart i nästan ett helt år.

För att bemöta det ökade trycket av resenärer mellan Uppsala och Gävle, flyttade man tågen från sträckan Uppsala-Sala och ersatte dem inhyrda tåg.

Ett av tågen har haft så många fel att de stått på verkstaden i princip ett helt år. Därför ska man nu lämna tillbaka ett av tågen. 

Bolaget som tågen hyrs av ägs gemensamt av samtliga län som har regionaltrafik. Den årliga hyreskostnaden är 2,2 miljoner per tåg, och utöver det betalar man för antal körda kilometer. UL har alltså betalat 2,2 miljoner för ett tåg som inte fungerat.

Sture Jonsson som är presschef på UL, berättar att de inte visste att tåget var i så pass dåligt skick. 

– Det har inte framgått i våra egna besiktningar av tågen att de skulle vara i så dåligt skick. Det är lite som en bil som blir godkänd i en besiktning, men som sedan drabbas av fel som man inte räknat med, säger Sture Jonsson.

Det finns inget undantag i kontraktet för tåg som blir stående på verkstaden och därför kommer UL troligtvis att få betala för alla fyra tåg, trots att det bara är tre som varit i bruk, säger Sture Jonsson.

– Eventuellt kan man komma att diskutera priset, säger han.