Jenny Teleman om Kulturhuset stadsteaterns nya föreställningar

12 min

Houellebecqs "Underkastelse" och Ibsen-uppföljningen "Ett dockhem 2" har haft premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i helgen. Jenny Teleman har sett dem båda.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Kvinnan och mannen, makten och friheten, underkastelse eller frihet, det urgamla kriget mellan könen i två rätt olika versioner kan man kanske säga att helgens teaterpremiärer handlar om.

Den ena pjäsen bygger på en bok av Michel Hollebeuq. Den franske författaren skrev 2015 en omtalad bok, "Underkastelse", en fantasi om ett framtida Frankrike där ett muslimskt parti röstats fram och tar makten över landet och förändrar det i totalitär riktning. Vad innebär det för de intellektuella i landet, flipp eller flopp? En roman som nu spelas som monolog på Stockholms stadsteater.

Hur förhåller sig huvudpersonen till maktskiftet i Frankrike?

– I den här uppsättningen är det ganska vagt vad som händer rent politiskt. Huvudpersonen förhåller sig genom att följa med. Men läsningen av honom handlar väldigt lite om politik och islam. Det handlar om att han är en patriarkal figur. Han är en chauvinist som ligger med en studentska per år. Han har aldrig tagit hand om sina relationer. Det pjäsen säger på ett sätt är att om man tillåter sig att vara så otroligt omogen i förhållande till andra människor kommer man att följa med vilket auktoritärt system som helst, säger Jenny Teleman. 

Den andra pjäsen är "Ett dockhem 2", en uppföljning på Henrik Ibsens pjäs "Ett dockhem". Den handlar om Nora, som drog från man och barn i slutet av den första pjäsen, som kommer hem igen femton år senare. I huvudrollerna ser vi Helena Bergström som Nora och Marie Göranzon som barnflickan Anne Marie.

– Det är fantastiskt att se de två på scenen. de har olika spelstilar, men de spelar med varandra. De tar inte varandras plats och verkar ha roligt. Idén om vad som hände efter att Nora lämnade hemmet är rolig, säger Jenny Teleman.

Du kan höra hela samtalet i klippet ovan.