Ny metod kan minska risk för utbrändhet

2:12 min

Samtalsgrupper på arbetsplatser kan minska utmattning och stress, visar en ny studie.

Nästan hälften av alla sjukskrivningar i Sverige beror på psykiska diagnoser, och av dessa är stress och utmattning några av de vanligaste orsakerna, enligt siffror från Försäkringskassan.

– Jag sov dåligt, jag åt dåligt och humöret sviktade. Det var så många delar av mig som inte mådde bra helt enkelt, säger undersköterskan Lena Lind från Krokom som för några år sedan var på väg att gå in i väggen. 

Lena Lind var en av dem som deltog i Linnéuniversitetets och Sveriges Kommuner och Landstings studie där människor med utmattningssyndrom fick delta i samtalsgrupper på sin arbetsplats under tio veckor, två timmar per tillfälle.

Syftet med samtalsgrupperna var att skapa ett forum där anställda fick dela med sig av sina problem, erfarenheter och stötta varandra. Alla deltagare befann sig i riskzonen för utmattningssyndrom, men efter projektets genomförande var det bara en fjärdedel som fortfarande uppvisade symptomen.

– Det är väldigt lovande att en sån här förhållandevis enkel insats kan ge den här typen av resultat, säger Rickard Bracken, projektledare på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Hemligheten är väl det som vi alla vet, att vi är sociala varelser och betydelsen av att få dela med andra, både vara stöd och ta stöd av andra, är viktigt och hjälper väldigt många människor.

Projektet genomfördes på flera håll i landet. För Lena Lind i Krokom var samtalsgruppen en positiv upplevelse som hon kommer att sakna.

– Det var mycket glädje och skratt, men det var även tårar. Jag saknar gruppen, man ville inte att det skulle ta slut, säger hon.