Livboj 18 i Nyköping: Akut hjälp behövs för ensamkommande

2:43 min

Organisationen Livboj 18 i Nyköping vill hjälpa ensamkommande ungdomar med bostad och har sökt pengar hos Nyköpings kommun, 380 000 kronor.

– Både de som är asylsökande och tillståndssökande och söker på nya gymnasielagen och som fyllt 18 år har inte hållbara boendelösningar för att de faller mellan stolarna i våra välfärdssystem och 55-60 ungdomar får sitt boende löst av privatpersoner och det är inte hållbart i längden, säger 
Catharina Rehnström, ordförande.

När ungdomarna fyller 18 år blir de inte kommunens ansvar för boende utan Migrationsverkets ansvar och blir anvisade till Migrationsverkets anläggningar.

– De förlorar sin skolgång och kamrater som de byggt upp här i Nyköping och blir helt ensamma och utsatta igen.

I dagsläget är ett tio-tal ungdomar i akut behov av boende. Ytterligare ett femtontal kommer att behöva boende inom den närmaste tiden, enligt Livboj 18.

Av de 55 ungdomarna i Nyköpings gymnasium ska flertalet klara boende, mat, kläder, hygien och telefon på 1850 kronor per månad.

Enligt Livboj 18 skulle det behövas ett stöd till hyra med 2 000 kr per månad till samtliga 55 elever som idag bor gratis hos någon eller är helt hemlös, det vill säga 110 000 kronor per månad.

Det skulle innebära möjligheter att hitta rimliga och någorlunda trygga hem till alla asylsökande elever, enligt Livboj 18.   

Livboj 18 startade i vintras av en grupp Nyköpingsbor som i sitt yrke eller som frivilliga har följt de ensamkommande barnen sedan de kom till Sverige under 2015-2016.