
Klarna kritiseras för sin fakturahantering
Allt fler anmäler e-betalningsföretaget Klarna till Konsumentverket för deras rutiner för fakturabetalningar. Nu ska Konsumentverket träffa Klarna för att diskutera kundernas klagomål.
Anna Hult är jurist på Konsumentverket.
– Då är det bland annat att konsumenter upplever att de inte fått den första fakturan, vilket gör att man fått påminnelser eller inkassobreven från Klarna i stället för den första fakturan.
Det kan finnas många förklaringar till att en person som köpt något på nätet inte uppfattat eller sett en faktura från betalningsföretaget Klarna. Till exempel att fakturan hamnat i skräpposten eller att fakturan är otydligt utformad.
Och många blir därför överraskade när de plötsligt får en påminnelsavgift eller inkassokrav - utan att ha sett det första utskicket av en faktura.
Hos Konsumentverket har anmälningarna mot Klarna ökat stadigt på senare tid. 2016 gjordes 51 anmälningar mot företaget, fram till september i år hade 86 anmälningar kommit in, berättar Anna Hult.
– Inom finansiella tjänster är det så är det mycket anmälningar.
Nu ska Konsumentverket träffa Klarna för att diskutera bolagets faktureringsrutiner.
Johan Gustafsson, kommunikationschef på Klarna tycker inte det här är ett stort problem.
– Av den stora mängd fakturor företaget hanterar är det högst ovanligt med klagomål från kunderna, säger han.
– Jag upplever inte att vi är otydliga med var fakturan kommer eller hur den är utformad. All kommunikation som är kopplad till köpet sker till den mailadress som man angivit i samband med köpet. Till exempel orderbekräftelser, leveransinfo, alla detaljer kring betalningen och fakturan, säger Johan Gustafsson.