Polisen: Betala inte – strunta i utpressningsmejl

3:36 min

De senaste veckorna har tusentals svenskar fått utpressningsmejl skickade till sig där bedragarna kräver betalt för att inte avslöja sökhistorik på internet och påstått porrsurfande.

Polisen uppmanar drabbade att inte ge efter för hoten i mejlen.

– Vi har inget som tyder på att de har access. Jag har talat med 5-10 stycken som har fått de här mejlen och de har inte ens webbkamera på sina datorer, därför anser jag också att det är högst osannolikt att någon har blivit inspelad, säger Jan Olsson som är förundersökningsledare på polisens Nationella Bedrägericentrum.

Utpressningsmejlen började skickas ut för några veckor sedan, men utskicken accelererade vid lunchtid i fredags. Bara under helgen fick polisen in över 400 anmälningar från personer runt om i landet. En 75-årig man i Simrishamn och en 51-årig kvinna i Ystad är några av de som drabbats. 
 
Det bedragarna kräver är 700 dollar i den elektroniska valutan bitcoin. Och flera har gått med på deras krav, enligt förundersökningsledaren.

Polisens tips är att helt enkelt slänga mejlen om de dyker upp i ens inbox.

– Bara ignorera dem och betala ingenting. Det är också bra om man polisanmäler, så att vi ser omfattningen av den här brottsligheten, säger Jan Olsson.