Dan Eliasson tror på MSB:s framtid i Karlstad

5:13 min

Nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap även haft en officiell invigning av sina nya lokaler. Generaldirektör Dan Eliasson bedyrar att det finns utrymme att växa i lokalerna i Karlstad.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB - har nu huserat i sina nya lokaler i Tullholmsviken i Karlstad i två månader. I måndags var det officiell invigning och media bjöds på en guidad tur i delar av det mycket hemliga huset. På plats fanns bland annat politiker, landshövdingen, media och förstås också generaldirektör Dan Eliasson.

Det nya huset för MSB har omgärdats av mycket diskussioner. Utseendet utåt har fått kritik, liksom placeringen nära vatten och internt har det nya arbetssättet utan givna arbetsplatser väckt frågor. Men generaldirektör Dan Eliasson är nöjd.

– Det har fungerat alldeles utmärkt hittills, säger Dan Eliasson. Det är klart att när man flyttar in i nya byggnader kan det vara en del barnsjukdomar och så har vi också haft. Men går man runt och frågar personalen om man tycker att det här är bättre än den förra arbetsplatsen på Karolinen, då kommer du att få ett ganska starkt ja.

Han konstaterar att huset fick ett tidigt stresstest i och med den hårda arbetsbelastningen vid skogsbränderna i sommar.

– Och huset motsvarade alla förväntningar. 

Det har skrockats en del om det nya husets översvämningsrisk?

– Jag har frågat nogsamt om det här och fått väldigt tydliga svar. Om det värsta blir det värsta kan det komma in lite vatten i källaren. Det här är dimensionerat att klara den värsta översvämningen Karlstad sett.

Den nya öppna planlösningen tycker han bara är positiv och skapar stora möjligheter till gott samarbete. Oron för att strategisk personal flyttar till Stockholm vill han lugna.

– Jag tror inte att man ska vara det minsta orolig för det, säger Dan Eliasson. Två skäl: personal och lokaler är dyrare i Stockholm och här har vi byggt ett jättestort och modernt nytt hus. Utvecklingspotentialen ligger i Karlstad.