Bred litteratur ska locka tillbaka Bokmässebesökarna

2:57 min

Förra året valde en fjärdedel av Bokmässans tidigare besökare att stanna hemma och flera förlag vittnade om en minskad försäljning. Bokmässan hoppas att en satsning på bredare litteratur ska vinna tillbaka besökarna.

Vad turerna kring Nya Tiders närvaro och den uppmärksammade nazistdemonstrationen utanför området har kostat Bokmässan ekonomiskt vill Frida Edman, ny chef för Bokmässan, inte säga.

– Men det som har kostat oss det var att organisationen blev trött och sliten. Det påverkade oss otroligt mycket att tvingas hantera en fråga under två års tid, i ett krissammanhang.

Bokmässorna 2016 och 2017 kantades av protester såväl från litteraturbranschen som från europeiska kulturinstitut och avhopp från världsstora författarnamn. Allt på grund av att tidningen Nya Tider fick ställa ut på mässan.

Det slutade med att vd:n Maria Källsson fick gå. Och Bokmässans hållning att "avskyvärda åsikter även i framtiden kommer att vara representerade" på bokmässan, som Maria Källsson skrev i en debattartikel i DN 2016, den ändrades. I år får Nya Tider inte ställa ut.

Frida Edman säger att det är orimligt att en enda utställare ska ta tid och kraft från de 800-900 andra.

– Vi kommer generellt sett säga nej till utställare som gör att vi hamnar i samma situation som den vi kommer från. Bokmässan kommer fortsatt att vara ett forum för samhällsdebatt, men inte bara det. Vi ska också vara en plattform för kompetensutveckling för lärare och biblotekarie, ett forum för det litterära samtalet. Det här är en balans som vi måste hantera från år till år.

Ett sätt att vinna tillbaka besökarna är att ge mer utrymme för det breda, kommerisella läsandet. Till exempel flyttar deckarfestivalen Crimetime från Gotland där den har hållit hus tidigare, in i Bokmässan.

Frida Edman tycker att det är viktigt att nå alla slags läsare.

– Vi har fina litterära samtal, vi har ett rum för poesi som vi också expanderar nu, där fantastiska estradpoeter medverkar. Men på plats är också Måns Zelmerlöw och Samir och Viktor och personer som kanske attraherar en yngre läsgrupp.

Emma Engström
emma.engstrom@sverigesradio.se