Flera av förra årets avhoppare tillbaka till årets bokmässa

2:54 min

I dag drar Bokmässan igång i Göteborg. Förra året valde flera författare och förlag att ställa in sin medverkan efter turerna kring Nya Tiders närvaro och som en reaktion arrangerades alternativa mässor och evenemang.

– I och med att mässan nu var lyhörd och lyckades fatta ett annat beslut som vi velat se redan från början så var vi måna om att i vår tur möta mässan och hjälpa dem att stärka den viktiga scenen som Bok och Bibiliotek fortsatt är, säger Moa Elf Karlén, vd på Leopard förlag, som tillsammans med ETC förra året hade en egen alternativ mässa men som i år tillbaka på Bokmässan.

Det var efter Bokmässans beslut förra året att låta tidningen Nya Tider medverka som gjorde att flera från litteraturbranschen i protest valde att bojkotta mässan och Leopard förlag tillsammans med ETC valde att istället hålla en egen alternativ mässa "Bokmassan" i ett cirkustält på Heden i centrala Göteborg.

I år är förutsättningarna annorlunda. Nya Tider tillåts inte medverka på Bokmässan och många av dem som förra året protesterade har valt att komma tillbaka. En av dem är alltså Leopard förlag.

Moa Elf Karlén menar att förra årets egna evenemang bidrog med nya insikter som man tar med sig till i år.

– Det var den där känslan av att det gäller att arbeta för att sänka trösklarna till de här värdefulla litteratursamtalen som vi är vana vid att driva i branchen och som Bok och bibliotek ändå står för. Vi tyckte oss se att det kom lite nya grupper till det där tältet och att vi fick lite nya typer av samtal vilket kändes viktigt för oss att föra vidare, säger Moa Elf Karlén.

Ett annat arrangemang som också dök upp förra året, som en reaktion på avhoppen från Bokmässan, var litteraturfestivalen "Scener och samtal" men de har istället valt att fortsätta även i år.

Sofia Gräsberg är verksamhetsledare på Göteborgs Litteraturhus som arrangerar "Scener och samtal", som hålls på lördag, och menar att medlemmarna i den egna föreningen ville att man skulle fortsätta.

– Det blev ett mandat från föreningen att försöka igen och sen känslan av att det fanns mer att säga. Det var kanske lite för bra för att bara släppa, säger Sofia Gräsberg.

– Vi vill också visa att det inte bara handlade om att reagera där och då. Det var viktigt att vi gjorde det eller att det fanns många som gjorde det. Det handlade om mer, det handlar om Litteraturgöteborg och alla som är verksamma här hela tiden.