Pippi i Rinkeby är en ny bok om en romsk Pippi Långstrump

4:01 min

Romska barn i Rinkeby har skrivit en ny bok om Pippi Långstrump. Pippi Långstrump är en känd karaktär från Astrid Lindgrens barnböcker. Den nya boken heter Pippi i Rinkeby. Och den nya Pippi är en romsk flicka som bor i en bil.

– Det enda Pippi vet om sin pappa är att han jobbar i ett land långt borta. Hon vet inte vad han jobbar med. Kanske spelar han dragspel på ett torg i Italien, eller så plockar han apelsiner i Spanien, tror Pippi.
 
Barnen har skrivit boken tillsammans med författaren Gunilla Lundgren. Hon var på besök i deras skola Askebyskolan i Rinkeby i Stockholm. Där hade hon en skrivarverkstad med barnen.

Gunilla Lundgren tänkte att barnen skulle skriva en bok. Felicia som är 12 år ville skriva om Pippi Långstrump. Pippi är hennes favorit. Barnen läste de riktiga böckerna om Pippi Långstrump. Sedan ändrade de olika saker. Den nya Pippi är en romsk flicka och hon bor i en bil. Inte i Villa Villerkulla, som den riktiga Pippi. Och hennes kompisar Tommy och Annika får heta Costas och Katarina.

Pippi i Rinkeby är världens starkaste, hon klarar sig själv och hon är snäll, säger Gunilla Lundgren och Felicia.

– Hon bor i en övergiven bil, hon har både en häst och en apa, men de är inte riktiga utan dockor och leksaker som gäller. Hon är världens starkaste, självförsörjande och hon tar hand om sig själv. Allt är precis som i den originella, men vi har gjort det till vår egen version, säger Felicia.

– Och hon är snäll, hon är precis så där snäll som Pippi är och hon går inte med på några orättvisor, säger Gunilla Lundgren.

Pengarna för boken ska gå till ett bibliotek för romska barn i Bukarest i Rumänien. Boken Pippi i Rinkeby blir också en serie i Sveriges Radio. Man kan lyssna på den i radioprogrammet Sagor i Barnradion i kanalen P4. Serien börjar den 29 oktober.

Romer är en folkgrupp som bor i många länder, också i Sverige. Språket romani är ett nationellt minoritetsspråk. De som pratar ett minoritetsspråk har särskilda rättigheter. Till exempel har de rätt att läsa språket i skolan och prata med myndigheter på sitt språk. Det finns fem nationella minoritetsspråk i Sverige. De är romani, finska, meänkieli, samiska och jiddisch.

Pippi i Rinkeby kommer att sändas på svenska och på alla de fem nationella minoritetsspråken.