USA vill stoppa mindre benutrymme på flyg

2:04 min

I veckan väntas man fatta ett nytt beslut som sätter stopp för allt mindre benutrymme på flygplan i USA, rapporterar amerikanska TV-bolaget NBC News.

Det nya avtalet som USA:s kongress tagit fram kan komma att godkännas den här vecka.

- Nu börjar det bli nog nu tycker många i Amerika och i Europa också. Man får benen mot hakan och det börjar bli väldigt trångt, säger mångåriga flygjournalisten Jan Ohlsson.

Enligt NBC News har benutrymmet på amerikanska flygbolag minskat från ett standardmått på 90 centimeter till 76 centimeter på vissa plan. I Sverige varierade benutrymme i ekonomiklass på flygbolaget SAS mellan 79 och 81 centimeter, enligt en genomgång som flygsajten Skyscanner gjorde förra året.

Enligt SAS själva har de betydligt större benutrymme en många lågprisbolag och menar att komforten handlar om mycket mer en bara måtten av benutrymme.  

Om det amerikanska avtalet går igenom innebär det att både benutrymmet kring stolarna och stolarnas bredd kommer att regleras i framtiden i USA. Dessutom ska man sätta stopp för möjligheten för flygbolag att avvisa mycket stora passagerare från flygplanen.

Några nya minimiregler tycks inte vara aktuella i Sverige inom en snar framtid. 

- I Sverige har vi inga konsumentorganisationer som kan pressa på det här politiskt och det finns det ingen tryck från politikerna heller. Här handlar det mer om frågan om miljö och inte om bekvämlighet för passagerarna, säger Jan Ohlsson.