Carl Jans vintips

Vintips till älgjaktsäsongen

5:58 min

Så är det åter dags med älgjakt och därmed är siktet inriktat på njutningsbara viltviner.

Att vin är en populär dryck till älg såg man tydligt i Systembolagets försäljningsstatistik för ett tiotal år sedan för då fanns ett Sydafrikanskt vin vid namn La Chasse med älgbeprydd etikett. Under jaktsäsongen sköt försäljningen i höjden. Klassiska viner som Rhône, Bordeaux och Rioja är utmärkta till älg vilket jag tidigare har rekommenderat. Denna säsong vill jag informera om att älgjakt inte bara är ett europeiskt fenomen. I Nordamerika finns en stor population av skogens konung och i några delstater samsas märkvärdigt nog både älg och vinproduktion.

Dryck 1: Rött amerikanskt vin på 75 cl flaska

Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon 2015 nummer 6203 på Systembolaget

Washington State är USAs nordvästra gräns mot Kanada. Trots det relativt nordliga läget har delstatens vingårdar effektivt skydd av de mäktiga Kaskadbergen. Även fast vintrarna kan bli bittert kalla och frostrisken är överhängande under våren, så blir somrarna mycket varma. Systembolagets ordinarie sortiment erbjuder en Cabernet Sauvignon från dessa trakter, men den som söker i beställningssortiment och bland små partier hittar även andra älgvänliga viner av Syrah och Merlot.

Doft: Frukt- och fatintensiv doft av inlagda svarta vinbär, plommon, kaffe och vanilj.

Munhåleupplevelse: Fyllig och kraftfull smak med en majestätisk tanninstruktur värdig skogens konung.

Alkohol: 13,5 %

Pris: 135 kr

Dryck 2: Rött amerikanskt vin på 75 cl flaska

King’s Ridge Pinot Noir 2015 nummer 6286 på Systembolaget

Söder om Washington State på USAs västkust finner vi Oregon. Det kan tyckas motsägelsefullt att vinregionerna här är av betydligt svalare slag än i nordliga Washington State. Det handlar om att Oregons viktigaste vinproduktionsområden ligger på utsidan av bergskedjorna och därmed till viss del är exponerade för Stilla Havets svalka. Man odlar därför druvor som vi vanligen förknippar med svalare klimat. Mest berömda är man för sina eleganta viner av Pinot Noir. De serveras med fördel till lite elegantare älgkreationer.

Doft: Stor och parfymerad doft som är som ett lapptäcke av hallon och körsbär i alla färg- och mognadsnyanser. De kompletteras av en finstämd ekfatskrydda.

Munhåleupplevelse: Medelfyllig, silkig och frisk smak med intensiv och bärig fräschör.

Alkohol: 13,5 %

Pris: 159 kr