Merkel: Demokrati kan också innebära nederlag

2:08 min

Förbundskansler Angela Merkels ställning har försvagats kraftigt på senare tid och det talas allt oftare om att slutet för hennes karriär är nära förestående.

Med valet av en ny gruppledare för kristdemokraterna i förbundsdagen har hon förlorat sin viktigaste allierade och det ses framför allt som en stark missnöjesförklaring mot henne i de egna leden.

– Demokrati kan också innebära nederlag. Det finns ingen anledning att försköna något. Så kommenterade en sammanbiten Angela Merkel det överraskande valet av kristdemokraternas nye gruppledare, som innebär att Merkels mest förtrogne och lojale partikamrat, Volker Kauder, måste lämna sin post.

Att det överhuvudtaget fanns en motkandidat är unikt i partiets historia. Att utmanaren, den relativt okände Ralph Brinkhaus, dessutom fick flest röster ses helt och hållet som ett uttryck för det utbredda missnöjet med Angela Merkel.

Efter 13 år som förbundskansler uppfattas hon och hennes politik både bland väljare och partifolk som allt mer verklighetsfrånvänd. Efter flera svåra kriser sedan regeringen tillträdde i våras är frustrationen stor över att den är mest upptagen med sig själv och inte de stora frågor där människor väntar på förändringar.

Det finns en längtan efter förnyelse. Men efter det oväntade gruppledarvalet ville den nye gruppledaren tona ned motsättningarna.

– Tajtare kan man inte föreställa sig, sa Brinkhaus om sin relation till förbundskanslern.

Men de som vill ha en mer konservativ prägel på politiken sätter nu sitt hopp till honom. Merkels kritiker menar att hennes politiska orientering mot mitten har banat vägen för högerpopulistiska Alternativ för Tysklands starka framgångar på senare år.

Efter vad som beskrivits som en kupp mot förbundskanslern spekuleras det nu livligt i det politiska Berlin om hur och när Angela Merkel kommer att lämna sin post.