Billström: Singlade slant om utskottsposterna

1:39 min

Partierna nu kommit överens preliminärt om vem som ska vara ordförande och vice ordförande i utskotten. Normalt är det regeringspartierna som leder finans- och utrikesutskotten, medan oppositionen styr arbetet i konstitutions- och försvarsutskotten, men den här gången singlade man slant om saken.

– Överenskommelsen bygger på en idé om att man fördelar med hänsynstagande till storleken, men sedan har vi även fått ta hänsyn till att vi befinner oss i en situation där regeringsbildandet är oklart. Därför var vi tvungna att komma överens om vem som skulle börja välja posterna först, så vi singlade slant, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

– Det utföll till vår fördel, så vi valde finansutskottsordförandeposten först.

Socialdemokraterna valde därefter ordförandeposten i konstitutionsutskottet (KU).

Posterna kommer dock skiftas mot varandra om S skulle sitta med i nästa regering, då det är praxis att oppositionen leder KU och försvarsutskottet, medan regeringen normalt kontrollerar utskotten för finans-, utrikesfrågor samt EU-nämnden.

Hur vanligt är det att ni singlar slant?

– Inte helt vanligt, det var en ny upplevelse. Men eftersom vi vann den första kastningen med myntet så känns det bra. Vi använde ett mynt av märkesåret 2008, som har kungen på ena sidan och en horisont på andra, jag valde kungen, säger Tobias Billström.