I dag inleds talmansrundorna

1:25 min

I dag inleder talman Andreas Norlén sina samtal med riksdagspartiernas ledare om hur en ny regering ska formeras.

Mötena kommer att pågå hela dagen och partierna han först träffar på förmiddagen är Socialdemokraterna följt av Moderaterna.

– Jag kommer att sitta ner med partierna i storleksordning. Jag kommer förstås be dem att ge sin bild av det politiska läget och därefter hoppas jag att det blir ett samtal kring regeringsfrågan, regeringsbildningen och den politiska framtiden, säger Andreas Norlén.

Klockan tio i dag inleder talmannen arbetet med ett möte med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och sedan följer partierna under dagen fram till sista mötet med Miljöpartiet vid halv fem.

Andreas Norlén hoppas alltså på att få till ett öppet resonemang med partiernas företrädare. Han tror inte att det redan i dag blir några detaljerade diskussioner om vad partierna är beredda att göra för att Sverige ska få en regering. 

– Det här första mötet måste ändå bli på en mer övergripande nivå, hur man allmänt ser på det politiska läget och regeringsfrågan, säger Andreas Norlén.

I förlängningen är Andreas Norléns mål att kunna föreslå en statsministerkandidat. 

– Min uppgift som talman är att föreslå kammaren en statsministerkandidat. Sedan är det brukligt att talmannen också anger vilka partier som statsministern väntas stödja sig på i kammaren.

Det känns naturligt att den grupp i riksdagen som inte gav Stefan Löfven stöd - att till den skulle första frågan gå?

– Det finns inget som är givet. Jag ska träffa partierna i storleksordning, lyssna på varje parti och därefter göra en analys och dra mina slutsatser, säger Andreas Norlén.

I den här ordningen träffar partierna talmannen: 

10.00: Socialdemokraterna

10.50: Moderaterna

11.40: Sverigedemokraterna

13.15: Centerpartiet

14.05: Vänsterpartiet

14.55: Kristdemokraterna

15.45: Liberalerna

16.35: Miljöpartiet