Demensvården i Perstorp ska digitaliseras

4:31 min

I framtiden kan VR-glasögon, sensorer och sociala medier bli vardagliga verktyg i demensvården. Landets centrum för att pröva ny teknik blir – Perstorp.

– Här bor jag, säger Annelie Börjesdotter, chef för socialförvaltningen, och släpper in mig i sitt kontor i Perstorps kommunhus.

Där har hon precis avslutat ett möte med några av de personer som ska få Perstorps demensvård att bli mest hi-tech i landet.

– Det betyder väldigt mycket, dels för Perstorp och att vi får vara med och utveckla demensvården nationellt. Men också framförallt för våra Perstorpsbor och våra medarbetare som får arbeta i den här utvecklingen, säger Annelie Börjesdotter.

Företag, forskare och vårdpersonal ska tillsammans ta fram digitala produkter och tjänster för att få dementa att må bättre.

– Företag och forskning tillsammans med vårdpersonal på ett faktiskt boende, i en verklig vårdmiljö, får testa och utveckla produkter, säger Frida Beijer, projektledare.

Själva försöken ska snart dra igång, men redan har några företag visat intresse för att testa sina grejer.

– Det kan vara allt ifrån minnesspel för personer med demens, till sensorbaserade produkter.

Just sensorteknik är något som Frida Beijer och hennes kollegor är nyfikna på. 

Till exempel har brukarna på ett demensboende i Västerås börjat använda positionsbaserade larm vilket gjort att man kunnat halvera dosen med ångestdämpande medicin.

Enligt Frida Beijer och Annelie Börjesdotter beror det på att dörrar som tidigare varit låsta kunnat öppnas upp vilket gjort att brukarnas oro för vad som finns på andra sidan dörren har försvunnit.

Det kan även handla om sensorer i golven, så att vårdpersonalen får larm ifall någon brukare tagit sig ut. På så sätt ökar friheten och därmed välmåendet för de dementa, tror Frida Beijer och Annelie Börjesdotter.

Jessica Laitila jobbar på ett demensboende i Perstorp och har också varit med på mötet i kommunhuset. Hennes erfarenhet är att brukarna också mår bra av igenkänning och har en idé på hur man kan använda teknik för detta.

– En lugn och trygg miljö där de kan sitta med en VR-kamera och få se lite bilder från gamla tider där de känner sig trygga, säger hon.

Förutom att företag ska få testa sina produkter så kommer forskare från Högskolan i Kristianstad och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm att följa projektet. De ska titta på hur organisationen påverkas av försöken samt hur robotteknik kommer fungera i demensvården.

Projektledare Frida Beijer menar att det inte bara handlar om demensvården i Perstorp, utan även om att gå bräschen.

– Vi hoppas bli en aktör i att sätta upp demens på agendan och föra den utvecklingen framåt. Inte bara för brukare i Perstorp utan också för brukare i hela landet och till slut även internationellt, säger Frida Beijer.