RECENSION - LITTERATUR

I författarens våld i Motturis nya roman

2:39 min

Aleksander Motturi fick tidigare i år Sveriges radios romanpris för "Broder". Nu kommer hans nya roman "Onåbara". Vem äger berättelsen om en människas liv?

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Onåbara
Författare: Aleksander Motturi

Den unga filmaren från Syrien träffar en författare i Göteborg som säger sig vara intresserad av hans berättelse men det visar sig att författaren bara är intresserad av våldet och flykten och hoten på förläggningen och inte alls det han själv vill tala om, passionen och den förbjudna kärleken. Om att vara gay i Mellanöstern.

Vad händer med ens historia och ens liv när det blir en annans material?

Alexander Motturi har i flera autofiktiva romaner kämpat med andra människors berättelser, först sin fars i ”Svindlarprästen” och sedan broderns i ”Broder”. Någon i varje yrkesgrupp måste inse konsekvenserna av sitt yrke som Ingeborg Bachman skriver i romanen ”Malina”. Och kanske är det vad Motturi sysslar med. Att försöka berätta om en annan utan att göra sig skyldig till demonisering eller heroisering. Är det ens möjligt att på ett både sammanhängande och komprimerat sätt göra andras sår och uppbrott begripliga?

Det finns många olika lager av berättelser i varje människa, små och stora.  Och där måste finnas skikt, hemliga och icke sönderpratade. Flyktingarna har också arkivberättelsen, den man berättar för att kunna söka asyl. Den reducerande som arkiveras i mappar. Aleksander Motturis roman sätter också fingret på vår tids omättliga behov av katastrofer och offerberättelser i medierna och likaså oförmågan att omfatta essensen av ett liv i en berättelse.

Romanen ”Onåbara” rör sig samtidigt på flera plan, gestaltar ett skeende och en livsberättelse liksom i väntan på att det hela ska få en mer litterär form. Något blir till trots att den självupptagna författaren inte får igång inspelningsapparaturen och hittar mer lukrativa och säljbara historier någon annanstans.