Sittgympan som lockar hundraåringar till passet

5:22 min

Sittgympa på Hagaborgs servicehus i Karlstad har funnits under många år. Det har alltid varit ganska populärt men nu lockar man till sig även hundraåringarna

– Det betyder att jag kanske upprätthåller den rörlighet som jag ändå har, att jag inte tappar för mycket. Och helst att jag återvinner mer, det är väl mitt mål, säger Nancy Mellroth som är en av deltagarna.

Ulla Andersson är den som håller i passet, hon tog över efter att Ronnie Adrian, aktivitetssamordnare på vård och omsorgsförvaltningen på Karlstads kommun satte igång passet. Det är så man jobbar från kommunens sida, man drar igång en aktivitet och sedan så hoppas man på att frivilliga efter det hjälper till.

– Jag tycker själv om att röra på mig och har lett lite gymnastik under åren. Så jag kände mig inte främmande för det. Och när jag hade varit här första gången så gav det mersmak. Jag upplevde det väldigt positivt, så därför så fortsatte jag, säger Ulla Andersson.

Och det är bara positiva reaktioner.

– Som jag säger till dem, det är ömsesidigt, jag riktigt längtar efter onsdagarna och de gör de också, säger Ulla Andersson.

– Jag tycker att det är bra och det är så fantastiskt att hon ställer upp ideellt och kommer hit och gympar med oss. Själv skulle jag väl kanske gärna ha en gympa där man inte satt utan stod. Men det är gjort för äldre och då passar ju detta väldigt bra. I och med att jag är nyinflyttad så känner jag nu igen ansikten härifrån. När jag är ute och promenerar, för det gör jag ofta, då stannar jag och säger, nej men vi har ju setts på gympan. Och så börjar man på att prata och nästa gång, så hej morsning är du också ute och går, kan vi ha sällskap? Så det beror ju lite grand på en själv om man vill isolera sig eller inte. Om man vill vara isolerad då är det lätt, men om man kommer ny till en plats där nästan alla i min ålder känner varandra, då är man lite grand en inkräktare, säger Anna-Britt Eriksson som också var på passet.

Ronnie Adrian, aktivitetssamordnare på vård och omsorgsförvaltningen på Karlstads kommun håller med om att det sociala betyder väldigt mycket för seniorerna.

– Jag tror att det betyder jättemycket. Det är en gemenskap och att man faktiskt träffar någon, för det finns tyvärr många som är ensamma. För en del är det kanske veckans höjdpunkt när det är sittgymnastik eller att vi har utomhusboll eller träffpunkt. För en vecka sedan fick jag höra att vi hade flera stycken som faktiskt fyllt hundra år, jag tyckte det var så häftigt så att idag ska vi ha ett litet kalas för de här damerna, säger Ronnie Adrian som är aktivitetssamordnare på vård och omsorgsförvaltningen på Karlstads kommun.

Hundratvååriga Elisabeth Gustavsson började sittgympan under hösten och är på sitt fjärde besök.

– Jag vill ha lite gemenskap, det blir inte så mycket när en sitter på rummet. Det är trevligt att komma hit också. Vad gäller musiken så hör jag så dåligt men jag ser takterna och följer dem, säger Elisabeth Gustavsson.