
Afasiförening hjälper drabbade med språkträning
Värmlands enda dagverksamhet för personer med afasi ligger i Karlstad. Hit kommer ett 40-tal personer för att språkträna varje vecka.
– Det är lätt att man blir hjärntrött och får en depression efter en stroke. Så det är gott att komma hemifrån och hit och träffa kompisar, säger Per-Inge Olsén.
Värmlands afasiförening startades för 25 år sen av en mamma - Lisbeth Nilsson. Hon saknade stöttning när hennes son råkade ut för en trafikolycka och tappade sitt språk. Idag är hon stolt över vad föreningen åstadkommit.
– Vi började i liten skala med ett par personer. Sedan har det växt och växt och nu är det ett 40-tal i veckan som kommer. Jag är jättenöjd med resultatet.
Språkträningen görs på olika sätt - med frågesporter, studiecirklar och olika dataprogram som anpassas individuellt i samråd med logoped.
– Här tränar vi språk på olika sätt. När man mist sitt språk behöver man stimulans så att språket kommer tillbaka.
Alla är välkomna till verksamheten i Haga och man får gå hur länge man vill. Ibland sker det via rehabhuset. Flera deltagare som P4 Värmland träffar har gått i närmare sex år - som Lars Berglund.
– Jag uttrycker mig bättre. Man får öva att prata inför andra på ett bra sätt.
Ulf Våland beskriver hur det är att ha afasi.
- Det finns där i huvudet men det kommer inte ut – det är problemet. Det är svårt att skriva och prata.
Afasi kan bero på fler saker än en stroke - som till exempel en trafikolycka eller annat slag mot huvudet som vid misshandel. Lisbeth Nilsson förklarar att skadan kan yttra sig väldigt olika från person till person.
– Man har svårt få fram orden och det kan bli fel ord. Du kan ha svårt att läsa, skriva eller räkna.
Föreningens verksamhet får bidrag av landstinget och Karlstads kommun.