Lämnar jobbet som mödrahälsovårdsöverläkare i protest

2:44 min

Åsa Jansson har tröttnat på att politiker inte lyssnar på signaler om medicinska risker med 27 barnmorskemottagningar. Nu lämnar hon sitt uppdrag.

Tidvis har barnmorskemottagningar saknat barnmorskor och gravida har inte kunna nå en barnmorska och det är en medicinsk risk, säger Åsa Jansson, mödrahälsovårdsöverläkare i Region Västmanland.

– Vi har gjort riskanalyser som påtalar vilka allvarliga medicinska konsekvenser det får. När det inte får gehör, då känner jag att jag måste lägga min tid på annat, säger Åsa Jansson, som bara kommer att jobba som överläkare på kvinnokliniken i Västerås.

Åsa Jansson, Vårdförbundet och ett antal barnmorskor i Västmanland, vill se färre men större barnmorskemottagningar i länet.

Utredningen om länets barnmorskemottagningar beräknas bli klar vid årsskiftet, säger Anne-Marie Svensson, som är hälso- och sjukvårdsdirektör.

Denise Norström, socialdemokrat och regionråd, säger till P4 Västmanland att man väntar på att utredningen ska bli klar innan beslut kan fattas.