Ny divisionschef var tidigare chef över skandalomsusad läkare

2:15 min

Den nya divisionschefen för Landstinget Sörmland, som tillträder i januari nästa år, Bo Tideholm, har tidigare varit verksamhetschef på den klinik på Karolinska universitetssjukhuset där den skandalomsusade italienska kirurgen Paolo Macchiarini arbetade.

– Han är den bästa kandidaten och har den mest gedigna erfarenheten och den kompetens och kunnande vi behöver i landstinget Sörmland, säger Monica Samuelsson hälso- och sjukvårdschef.

Macchiarini transplanterade konstgjorda luftstrupar på människor som senare avled. En metod som senare visade sig sakna vetenskaplig grund.

Åtalet mot Macchiarini lades ner. Han misstänktes bland annat för vållande till annans död i tre fall, men åklagare valde att efter en lång tids utredande lägga ned förundersökningen.

Sveriges Radio har tidigare rapporterat att verksamhetschefen på kliniken under en period fick ta time out från sitt arbete och att denne senare även sparkats i från sin tjänst som verksamhetschef i samband med Macchiariniskandalen. Personen fick istället fortsätta arbeta som överläkare.

P4 Sörmland var på onsdagen i kontakt med Bo Tideholm, men han skriver i ett mejl till P4 Sörmland:

"Tyvärr passar det dåligt nu. Jag återkommer gärna senare, när jag tillträtt min tjänst i januari och diskuterar min syn på hur den kirurgiska vården i Sörmland kan utvecklas".

Enligt landstinget Sörmland blev Bo Tideholm verksamhetschef för öron-näsa halskliniken på Karolinska 2012 var Paolo Macchiarini redan anställd.

Landstinget skriver även att Macchiarini inte utförde några operationer överhuvudtaget på öron-näsa halskliniken under den tid som Bo tideholm var chef och att Bo Tideholm avslutade Macchiarinis anställning 2013.