Trafikverket stoppade arbetet – manifesterade för säkerheten

1:46 min

Vid lunchtid på onsdagen stoppade Trafikverket allt arbete i 15 minuter för att uppmärksamma säkerheten och arbetsmiljön.

För sjunde året i rad genomförde Trafikverket manifestationen runt om i hela landet. En tyst minut hölls också för att hedra de kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor på jobbet. 

– När vi lyssnar vad våra entreprenörer säger så tycker dom att trafikanterna visar mindre hänsyn idag än vad man gjorde tidigare, säger Birgitta Jonsson, ställföreträdande regionaldirektör på Trafikverket Region Mitt. 

Varför tror du bilister visar mindre hänsyn vid vägarbeten? 

– Jag tror att det i samhället är fokus på framkomlighet och att man ska komma snabbt dit man tänkt sig komma oavsett vad som händer efter vägen. Man är stressad i livet och vill fram fort.

Vad är din uppmaning? 

– Håll hastigheten och respektera varandras arbetsmiljö. 

Trafikverket har utvecklat en handlingsplan med åtgärder tillsammans med branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik och Designföretagen och branschorganisationen Håll nollan. Utgångspunkten är att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i transportsystemen eller på arbetsplatserna med i projektet.