Bostäder en utmaning när gymnasielagen får godkänt

2:11 min

Efter nyheten om att gymnasielagen får tillämpas faller ansvaret för dem på kommunen. Den stora utmaningen blir bostäder, menar Marina Johansson, (S) kommunalråd.

På tisdagen kom nyheten att gymnasielagen får tillämpas. Det innebär att ungdomar som kommit som ensamkommande flyktingar och har fått avslag på sin asylansökan ska få en ny möjlighet att stanna i Sverige om de studerar. 

Personerna det berör hamnar under kommunernas ansvar och i Göteborg handlar det om drygt 550 unga. Marina Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd, menar att bostäder blir en den stora utmaningen.

– Staten tar inget ansvar för att ordna boende för de här personerna och det är ju stor bostadsbrist i alla kommuner i Sverige. Kommunerna och vi är ju skyldiga att följa lagstiftningen, och det gör vi, säger Marina Johansson. 

Tidigare har kommuner fått statligt bidrag för ensamkommande ungdomar. För Göteborgs stad har det varit bidrag på runt tio miljoner vid tre tillfällen under 2017 och 2018.

Men ska man kunna få en fungerande situation för de som kommunen får ha ansvar för framöver så krävs det mycket mer, menar Marina Johansson.