
Höga förväntningar inför valet i irakiska Kurdistan
På söndag är det val till irakiska Kurdistans regionala parlament. Förhoppningen bland väljarna är att valresultatet ska leda till större enighet och ett bättre fungerande styre i regionen.
– Jag tror att det kommer vara stor skillnad från de val som hållits tidigare, säger Nechirvan Baroshki från Enköping som åkt ner för att rösta.
Valet handlar om vilka som ska sitta i det regionala parlamentet för regionen irakiska Kurdistan och vem som ska bli dess president.
Den valda församlingen har ett omfattande självstyre i ett område som ryms innanför Iraks gränser sedan början av 90-talet och som i huvudsak befolkas av kurder.
Det går inte att utlandsrösta i valet så många röstberättigade gör resan till irakiska Kurdistan för att delta. En av dem är Nechirvan Baroshki. Hemma i Sverige bor han i Enköping.
– Det är jättepositiv stämning. Hela staden är täckt med reklam för olika partier. Man kan se hur folk är positivt upptagna med att det är ett kurdiskt val på gång, att de ska få välja vilka de ska få skicka till parlamentet, säger han.
Nechirvan Baroshki har en släkting som kandiderar i valet och åkte ner redan för flera veckor sedan. På irakiska Kurdistans regionala regerings kontor i Stockholm har man märkt att intresset är stort och bedömer att många från Sverige som kommer att åka ner.
Och valet anses viktigt av de som berörs. De senaste åren har det rått ett parlamentariskt läge som gjort att det regionala styret fungerat dåligt.
Jabar Amin, som är svensk-kurd och tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet, följer valet från Sverige. Han hoppas på ett rättvist val, utan fusk, som leder till samling i området.
– Vi har haft två partier, KDP och PUK som har haft makten i irakiska Kurdistan i över ett kvarts sekel. Ändå har man inte kunnat lösa elementära och basala problem som el- och vattenförsörjning, säger han och fortsätter:
– Detta, tillsammans med mycket annat, har lett till en hopplöshet som gör att det är svårt för medborgarna att tro på den kommande regeringen och parlamentet.
Nu har flera nya partier bildats för att utmana KDP och PUK. Det senaste valet hölls 2013 och valet som hålls på söndag är försenat med flera år. Dessutom har ett krig mot IS utkämpats och en omdiskuterad folkomröstning om självständighet genomförts. Folket sa ja, men styret i Bagdad sa nej.
Trots att mycket står på spel så verkar det finns en hoppfull förväntan bland väljarna. I alla fall låter det så på Nechirvan Baroshki.
– Vi har tidigare sett att det varit mycket snack om valfusk, men jag tror att det kommer vara stor skillnad från de val som hållits tidigare, säger han.