Guams slingrande mardröm

1:04 min

Den invasiva ormen Boiga irregularis är en mardröm för fåglar på vissa öar i Stilla havet. Nu har forskare undersökt varför.

Ön Guam ligger isolerat i Stilla havet. Med det har inte hjälpt det lokala fågellivet från en slingrande fara.

Tidigare fanns här ett rikt fågelliv med flera arter som bara levde just här.
Men det var fram till att australiensisk militär landade här med sina flygplan under andra världskriget.

För med på planet fanns fripassagerare i form av ormarten Boiga irregularis.
Sedan dess har ormen utrotat flera unika fågelarter och minskat på andra fåglars antal kraftigt.

Nu har ett internationellt forskarteam undersökt varför ormen haft en så stor påverkan på fågellivet. Och enligt forskarna har den invasiva reptilen en mix av gifter som är extremt giftig för just fåglar. Och eftersom ormen inte har några naturliga fiender här har antalet kunnat öka stort.

Forskarna påpekar att just denna art och andra ormar med liknande giftcocktails, fortfarande påträffas som liftande fripassagerare på flygplan.

Redan har flera exemplar hittats på flygplan som flugit från Guam till Hawaii. Och om dessa ormar skulle få fäste på just Hawaii skulle det få förödande konsekvenser för det unika fågellivet där, menar forskarna i studien som publicerats i Journal of Molecular Evolution.

 
Referens: Dashevsky et al. "Three-Finger Toxin Diversification in the Venoms of Cat-Eye Snakes". Journal of Molecular Evolution. September 1018. Doi: 10.1007/s00239-018-9864-6.