Valet 2018 Kalmar län

Efter valet: Blocköverskridande trio tar över landstinget

4:00 min

Landstinget i Kalmar län får ett helt nytt styre. Blockpolitiken är borta. I stället bildar Socialdemokraterna majoritet tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet.

Efter valet den 9 september fick inget av de traditionella blocken egen majoritet i landstinget i Kalmar län. I stället såg Sverigedemokraterna ut att bli vågmästare och det ville uppenbarligen de etablerade partierna undvika. 

Den nya koalitionen som ska styra består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Dessa tre partier har lagt blockpolitiken på hyllan och är redo att leda landstinget in i Region Kalmar län, som ersätter landstinget från årsskiftet. 

– Vi ville skapa en majoritet och stabilitet som kan ta sig an utmaningarna och hålla Sverigedemokraterna utanför, säger Anders Henriksson (S) som blir ordförande i den nya regionstyrelsen. 

Centern och Liberalerna har i 16 år arbetat tätt tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna i alliansen. Emellanåt har kritiken mot just Anders Henriksson och hans parti varit skarp.

– Det finns fortfarande saker som skiljer oss åt, men vi har kommit fram till många gemensamma ståndpunkter, säger Pierre Edström (L). 

– Man måste skilja på sak och person, säger Christer Jonsson (C).