Sverige söker ishockey-VM 2025

1:31 min

Senast Sverige arrangerade ishockey-VM var 2013.
Då blev det guldfest i Globen.
Om sju år kan det vara dags igen.
På fredagen kommer Sverige nämligen söka VM 2025.

2012 och 2013 arrangerade Sverige ishockey-VM tillsammans med Finland.

Efter ett misslyckat 2012, då det blev publikfiaskon i Sverige och ett uttåg för Tre Kronor redan i kvartsfinal, blev det desto bättre publiksiffror 2013 – och VM-guld för det svenska laget.

Nu vill Sverige arrangera VM igen. På fredagen kommer svenska ishockeyförbundet, vid det internationella ishockeyförbundets kongress på Malta, att lämna in en formell ansökan med hopp om att få arrangera VM 2025.

– Vi i Sverige vill ju verkligen arrangera ett A-VM för herrar igen på hemmaplan. Vi är intersserade av att göra det, säger det svenska förbundets ordförande Anders Larsson till Radiosporten.

Tillsammans med Ryssland och Tjeckien har Sverige kommit överens om att försöka få igenom en treårsplan, som innebär att Ryssland får arrangera VM 2023, Tjeckien året därpå och Sverige 2025.

Ett slutligt besked lär i så fall tas i samband med VM i slovakiska Bratislava i vår, och Anders Larsson är optimistisk om de svenska chanserna:

– Jag tror och hoppas att det här kommer att falla i god jord i den internationella hockeyfamiljen, särskilt när vi har var varit så framgångsrika i diskussionerna med tjeckerna och ryssarna och kunnat landa en gemensam treårsplan.