
Stor ökning av mopedbilsolyckor
Antalet mopedbilar har ökat kraftigt i Stockholms län de senaste åren – och med det antalet olyckor. En orsak kan var att det saknas en anpassad utbildning.
Från 2013 till 2018 registrerades 850 mopedbilar i Stockholms län. Samtidigt visar ny statistik från försäkringsbolaget If, som redovisas i Mitt i, att olyckorna i landet ökar.
Enligt Transportstyrelsen som P4 Stockholm pratat med har det inträffat 43 stycken mopedbilolyckor i länet de senaste fem åren. Registreringen är dock inte helt tillförlitlig då olyckorna med mopedbilar även kan registreras under mopedolyckor.
En mopedbil är utformad som en liten personbil men har en maxhastighet på 45 kilometer i timmen.
Gymnasieeleverna Alva, Joel och Nora har kört mopedbil och anser att fordonen utgör en stor trafikfara.
– Det var svårt för att det gick så snabbt. Jag tycker att det borde krävas mycket mer utbildning för att få köra ute i trafiken. Alla mina kompisar som äger en egen mopedbil har krockat så jag tycker inte att det är säkert, säger Alva.
– De är helt annorlunda än att köra moped och man är ju bara 15 år. Det är helt sjukt egentligen. Jag känner folk som har krockat och blivit skadade.
För att få köra mopedbil fordras Moped klass 1-körkort, också kallat AM-behörighet. För att få ta kortet krävs att man har fyllt 15 år, genomgått en mopedutbildning hos en behörig trafikskola och att man har fått godkänt på Trafikverkets kunskapsprov.
Men i dag krävs inget förarprov eller utbildning i körning på fyra hjul.
Olof Stenlund är projektledare för enheten behörigheter på Transportstyrelsen, och de anser att det behövs en anpassad förarutbildning.