Hur mår Kockumskranen nuförtiden?

4:14 min

I nästan 30 år tornade Kockumskranen över Malmö som en symbol för varvsindustrin, innan den såldes till Sydkorea. När P4 Malmöhus reporter träffade en turistande sydkoreansk familj fick hon nys om en eventuell ny vändning i kranens historia.

Familjen Lihm från Sydkorea är i Malmö för att leta upp och fotografera platsen i Malmö där Kockumskranen stod innan den såldes till ett skeppsvarv i Ulsan i Sydkorea 2002.

– Vi har hört att människor här var ledsna när kranen såldes till Sydkorea, säger dottern.

Kranen såldes för den symboliska summan en dollar och döptes i folkmun av koreanerna till "The tears of Malmö", eftersom de uppfattade att det var en stor sorg för Malmö att bli av med sin gigantiska kran.

Familjens dotter berättar att de också hört att den inte riktigt fungerar som den ska längre. De har hört att den ska säljas igen.

Efterforskningar visar dock att det rör sig om ett missförstånd. På företaget Hyundai Heavy Industries i Ulsan meddelar man att kranen är igång och inte till salu.

– Vi har inga planer på att sälja, säger en sekreterare och bekräftar att kranen fortfarande bär smeknamnet "Tears of Malmö".