Ola Källenius tar över vd-posten i Daimler

1:31 min

Den tyska bilkoncernen Daimler får en svensk vd. Nuvarande utvecklingschefen Ola Källenius, tar över rodret från Dieter Zetsche i maj nästa år.

Stor, blond och alltid med ett vinnande leende. Så beskriver affärstidningen Handelsblatt den 49-årige svensken. Och de välvilliga kommentarerna går igen i de tyska medierna.

Ola Källenius har tillbringat hela sitt yrkesverksamma liv hos Daimler, i Tyskland och utomlands. Sedan en längre tid anses marken ha beretts för att han ska ta över när Dieter Zetsche lämnar vd-posten efter 13 år. Efter en avkylningsperiod om två år är planen att Zetsche återvänder som styrelseordförande.

Den nye vd:n tar över när Daimler står inför stora omvälvningar. Hela den tyska bilindustrin har varit trögstartad när det gäller omställningen till förnybara bränslen och utvecklingen av självkörande bilar.

Dieselskandalen, som först avslöjades hos Volkswagen, omfattar också Daimlers Mercedes-bilar. Just de här områdena har stått under Källenius ansvar som utvecklingsenhet, vilket han är sedan 2017. Problemen härstammar alltså från hans företrädare, förklarar Källenius tillskyndare.

Under hösten väntas flera tyska städer införa körförbud för dieselbilar och EU-kommissionen undersöker om Daimler, BMW och Volkswagen haft ett olovligt samarbete för att för att försvåra för konsumenter att köpa renare bilar. Det är några utmaningar som väntar när Ola Källenius blir ny vd för Daimler i maj nästa år