Migrationsverket har stoppat utvisningar av uigurer till Kina

2:34 min

Migrationsverket har bestämt att tillfälligt avbryta alla utvisningar av uigurer till Kina. Även andra minoriteter från regionen Xinjiang i västra Kina berörs.

Beslutet fattades för ungefär två veckor sedan, efter att ett antal rapporter visat på en alltmer repressiv kontroll i regionen av kinesiska myndigheter.

Migrationsverket bedömer att situationen i regionen har försämrats, det säger Daniel Grynfarb, enhetschef på migrationsrättsenheten på migrationsverket.

– Vi har en fristående enhet på migrationsverket som heter Lifos, som tar fram landinformation. Och de tog fram landinformation som visar att situationen för den här gruppen har förändrats, så som vi bedömde det till det sämre. Och den här informationen var sådan att vi bestämde oss för att göra ett tillfälligt stopp av tvångsvisa utvisningar, säger Daniel Grynfarb.

Migrationsverkets beslut omfattar de som tillhör den i huvudsak muslimska minoritetsgruppen uigurerna, men även andra etniska minoriteter i Xinjiang berörs.

Kinesiska myndigheter har de senaste åren ökat den redan tidigare mycket hårda kontrollen över befolkningen i Xinjiang.

Människorättsorganisationer har bland annat rapporterat om att ungefär en miljon människor satts i politiska omskolningsläger utan föregående rättslig prövning, något som förnekats av Kina.

Kinesiska myndigheter menar att den hårda kontrollen är nödvändig, för att motverka vad de befarar är en islamistisk radikalisering av vissa uiguriska grupper. Myndigheterna pekar ofta på att det det senaste decenniet har skett ett flertal terrordåd i Kina utförda av uigurer,

Enligt Daniel Grynfarb är det inte ovanligt att migrationsverket fattar beslut om tillfälliga utvisningsstopp.

 – Det här är någonting som vi gör, jag skall inte säga ofta, men just när situationer förändras, antingen i ett land i stort, eller för en viss grupp i ett land. Då gör vi ofta det här, att vi tar stopp, sedan inhämtar vi mer landinformation, och efter det gör vi en ordentlig analys. Så det här är bara ett tillfälligt stopp, säger Daniel Grynfarb.

Den analysen kommer bedömt att vara klar någon gång i november.

De diplomatiska relationerna mellan Sverige och Kina har den senaste tiden varit mycket ansträngda. Bland annat beror detta på att Kina fängslat bokförläggaren Gui Minhai, som är svensk medborgare.

En annan anledning är att svensk polis för några veckor sedan avisade tre kinesiska medborgare från ett hotell i Stockholm, något den kinesiska ambassaden krävt att Sverige skall be om ursäkt för. Det har Sverige inte gjort, och svenska myndigheter hävdar att polisen inte gjorde något fel.

Men migrationsverkets beslut har inget med de diplomatiska relationerna att göra, säger Daniel Grynfarb.

– Inte alls. Ingenting överhuvudtaget, uppger Daniel Grynfarb.