Barnfetman minskar – Amsterdam har lyckats vända trenden

2:07 min

I dag inleds ett möte på hög nivå i FN i New York om vällevnadssjukdomar och hur den snabba ökningen av fetma i världen ska stoppas. Blickarna vänds mot Amsterdam som lyckats vända barnfetmakurvan nedåt.

På tre år har andelen barn som är överviktiga minskat från 21 till 18 procent.

– Jag tycker det är coolt att alla äter bra och ingen blir tjock som i andra skolor, säger 11-rige Maretio Huur på De Achtsprong-skolan.

Han gillar Amsterdams fem år gamla program för hälsosam vikt och tycker också det är okej att man inte längre får ta med mer än en sockrig sak att bjuda sina kompisar på när man fyller år.

Dessutom är det lättare att hänga med på lektionerna när man rör sig mycket på rasten och har extra gymnastik.

Eleverna dricker numer bara vatten till medhavda lunchlådan och äter en daglig frukt. De och föräldrarna går på kurs i nyttig matlagning.
Familjecentralerna hjälper marginaliserade familjer att lösa ekonomiska problem så att de är mottagliga för hälsoråd.

Livsmedelskedjorna har rensat i utbudet av sockriga produkter och ger extrapriser på frukt och grönt istället för läsk. Staden har förbjudit skräpmatsjättarna att göra reklam för barn på alla ytor man kontrollerar.

Det finns en stor politisk enighet om programmet som fått en garanterad budget på 50 miljoner kronor per år fram till år 2033, för det kommer att ta tid att få ned barnfetma så nära noll man kan komma.

– Folk dör 14 år förtidigt om de lider av fetma hela sitt liv, så vi måste verkligen göra något åt detta, det är en tickande bomb, säger Manchesters folkhälsochef Jane Pilkington på besök för att lära av Amsterdams framgång.

Hon tror att det är städerna som kommer att gå först att vända fetmakurvorna nedåt.