Räntehöjning i USA – trots motstånd från Trump

1:16 min

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde som väntat styrräntan. Höjningen blev 0,25 procentenheter till spannet 2-2,25 procent. Det är den tredje höjningen i år.

John Hassler är professor vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet. Han är inte alls förvånad över beskedet.

– Nej, det är jag inte. Jag tror inte det är så många som är förvånade heller. Det var ganska väntat att man skulle fortsätta att höja räntan. Den amerikanska ekonomin går bra, inflationen är stabil, säger John Hassler. 

Tipsen innan beskedet pekade allihop på en höjning och sannolikheten att det skulle bli just 0,25 procentenheter uppskattades av många analytiker.

Federal Reserve, Feds, styrränta ändrades senast i juni, och ytterligare en höjning väntas innan året är slut. Tre till höjningar väntas under 2019.

Enligt John Hassler kan det funnits en oro för att president Donald Trump skulle påverkat Fed med sitt motstånd.

– Han gillar ju inte det här. Men det verkar som att de, åtminstone än så länge, helt klart inne på att inte falla för något tryck från presidenten, säger han.

Hassler tror inte att räntebeskedet kommer att påverka svensk ekonomi.

– För Sverige så har det inga större konsekvenser. Eller inga konsekvenser alls. Det hade det inte blivit med ett annat besked heller skulle jag säga.