Nya anklagelser när Kavanaugh ska frågas ut i senaten

1:09 min

Idag ska Christine Blasey Ford och den tilltänkta domaren Brett Kavanaugh frågas ut i USA:s senat. Samtidigt har Kavanaughs kandidatur hamnat i ännu större blåsväder efter att ännu en kvinna nu beskyller Kavanaugh för övergrepp.

Julie Swetnick är den tredje kvinnan att rikta anklagelser mot Brett Kavanaugh, och det är de i särklass allvarligaste anklagelserna hittills.

Under sin tid i gymnasiet i början på 80-talet ska Kavanaugh och andra pojkar ha drogat tjejer i syfte att utnyttja dem sexuellt, enligt Swetnick. Hon beskriver fester där pojkar står på kö och väntar på sin tur att förgripa sig på en drogad flicka, i en sådan kö stod också Kavanaugh, hävdar Swetnick.

Julie Swetnick beskriver också att hon själv våldtagits under sådana omständigheter, men hon pekar inte ut Kavanaugh för det övergreppet.

Domarkandidaten Brett Kavanaugh dementerar anklagelserna och säger att det är en smutskastningskampanj. ”Jag har aldrig begått ett sexuellt övergrepp (…) mot någon” skriver han i ett uttalande.

Under en presskonferens försvarade Donald Trump sin domarkandidat och hävdade att det var vi nu ser är demokraternas försök att missleda människor.

– Ett stort fett försök att lura er, sa han.

Trump sa också att hans personliga erfarenheter av övergreppsanklagelser - riktade mot honom själv - påverkar hans känslor om anklagelserna mot Kavanaugh.

 – Människor vill ha berömmelse och pengar, sa han och syftade på kvinnor som anklagar kända män för övergrepp, så jag känner igen mig i det.

I dagens utfrågning i justitieutskottet är det bara Brett Kavanaugh och Christine Blasey Ford  - den första kvinnan som anklagade Kavanaugh för övergrepp - som kommer att frågas ut.

Republikanerna i utskottet, som helt och hållet består av män, har anlitat en kvinnlig jurist för att sköta utfrågningen å deras vägnar.