Vill se nytt bokstaveringsalfabet: Består endast av mansnamn

2:44 min

Det gamla bokstaveringsalfabetet behöver dammas av. Det anser Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremer förbundet.

– Det gamla alfabetet består endast av mansnamn, säger Seher Yilmaz, ordförande Rättviseföreningen i P1 Morgon.

Bokstaveringsalfabetet behöver förnyas, alfabetet är ojämställt och föråldrat. Det anser förbunden Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremer förbundet som på DN debatt skriver att bokstaveringsalfabetet inte speglar hur Sverige ser ut i dag.

Istället behövs ett inkluderande bokstaveringsalfabet för hela Sveriges befolkning, menar Seher Yilmaz, ordförande Rättviseföreningen i P1 Morgon.

– Det har sett likadant ut sedan 1800-talet och det är dags att det ska spegla Sverige som det ser ut. I grunden handlar det om att det är en demokratifråga om hur vi vill att det offentliga samtalet ska se ut. Vi vill att samhället ska vara öppet och inkluderande. Det bokstaveringsalfabetet vi använder i dag hos myndigheter och radio skickar fel signaler, säger Seher Yilmaz, ordförande Rättviseföreningen

Det nuvarande systemet har sett likadant sedan 1800-talet och innehåller traditionella svenska mansnamn som exempelvis Erik och Rudolf. Det nya förslaget från Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremer förbundet föreslår exempelvis Pippi och Khaled.

Försvarsmakten menar att det skulle vara ett alltför omfattande arbete med att byta bokstaveringsalfabetet.

– Varenda förband hos oss har ett namn, exempelvis Erik, Filip och Adam. Visst går tiderna framåt. Men det här ska användas under svåra förhållanden, under stress. Vi ser när vi varit utomlands och använt engelska bokstaveringar att det har inte varit helt enkelt, Jesper Tengroth, pressekreterare Försvarsmakten.

Försvarsmakten har på bordet att man ska öka sin operativa förmåga, och behöver enligt Jesper Tengroth, då prioritera en könsneutral värnplikt och att man vill ha fler kvinnor på ledande befattningar.

– Vi måste ställa frågan vad ska vi lägga krutet på. Är det att byta namn i bokstaveringsalfabetet eller att öka rekryteringarna av kvinnor till Försvarsmakten.

Behöver det ena utesluta det andra?

– Det här ska sitta i ryggmärgen i full strid och då kan det bli lite komplicerat, säger Jesper Tengroth.