Myndigheter vill stoppa allvarlig sjukdom - ska undersöka 6 000 hjortdjur

5:40 min

Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket ska undersöka minst 6000 hjortdjur. Allt för att försäkra sig om att den allvarliga sjukdomen CWD inte nått Sverige.

Efter krav från EU så har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tillsammans med Jordbruksverket startat en omfattande övervakning av sjukdomen.

- Det här är en allvarlig sjukdom därför att dom här proteinerna, prionerna, som är smittämnet, finns kvar i kroppen på djuret när djuret dör. De ligger kvar i marken och kan ligga kvar där i många år. Sedan kommer nästa hjortdjur och betar där och får i sig smittan och på det sättet blir det fler och fler smittade. Det finns inget behandling. Finns inget vaccin och alla djur som får i sig smittan dör, säger Erik Ågren, viltpatolog och biträdande statsveterinär på SVA.
 
Avmagrinssjukan eller Chronic Wasting Disease , CWD, är en sjukdom som smittas genom direktkontakt mellan hjortdjur och smittoämnet stannar också kvar i miljön i flera år där smittade djur befunnit sig. Avmagringssjukan är allvarlig och leder till att djuret dör.
 
- Det är alltså ett protein som är så förändrat. Det finns i kroppen och upplagras i hjärnan och djuret får en hjärnskada. När all hjärnvävnad är förstörd så börjar djuret bete sig konstigt. Bete sig oskyggt, förvirrat, stå och skaka på huvudet, dreglar, dricker och kissar jätte mycket. Det är sådana tecken man kan titta efter när man ser ett sjukt djur, säger Erik Ågren.
 
Sjukdomen har sedan 60-talet funnits i Nordamerika och för två år sedan hittades också smittan för första gången i Europa på vildren och älg i Norge, och så sent som i år på älg i Finland. 

- Hittar man ett djur som är smittat så avlivas alla djur på gården och det är så smittskyddslagstiftningen är. Det är skrämmande att tänka på att om man skulle hitta sjukdomen hos tamrenar och hos vilda hjortdjur och frilevande älgar och rådjur. Då är problemet, vad ska man göra?, säger Erik Ågren.
 
På grund av att CWD inte har något botemedel så jobbar SVA just nu tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket med att ta fram en handlingsplan om hur man ska arbeta om sjukdomen kommer till Sverige.

- Då är det jättekomplext där också, beroende om det är en ren eller älg eller i norra Sverige eller södra Sverige. Är det i ett hägn kanske det är lättare. Då är det instängda djur, alltså begränsat antal. Då går det att hitta gränser, zoner och stänga av. Om frilevande djur blir smittade så rör dom på sig.

SVA uppmanar alla som vistas i naturen ha extra koll på omgivningen.

- Ja, både jägare och renskötare är ute mycket i naturen och det är dem som vi förväntar oss kan se. Antingen om man hittar döda djur så är det också av intresse. Men om man ser sjuka djur som beter sig konstigt ska man ta kontakt med SVA. Det är vårt sätt att få in prover från hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio