Hans-Olof Boström utsedd till årets Värmlandsförfattare

3:30 min

I dag utsågs årets värmlandsförfattare på bokmässan i Göteborg. Det blev författaren Hans-Olof Boström som fick ta emot utmärkelsen.

Region Värmlands litteraturstipendium delas ut en gång om året till verk ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning. Även Årets Värmlandsförfattare utses årligen. Och i år fick Hans-Olof Boström ta emot utmärkelsen.

 – Det känns väldigt bra. När jag fick reda på det blev jag väldigt förvånad för jag hade inte haft en tanke på att jag skulle kunna få en sådan här utmärkelse, säger Hans-Olof Boström, till P4 Värmland.

76-årige Hans-Olof Boström från Hammarö är konstvetare och är professor i konstvetenskap vid Karlstads universitet. Han har tidigare gett ut flera böcker på temat konst, till exempel Carl Larsson Monumentalmålaren (2016), Panofsky och ikonologin (2004), Biskopsporträtt i Karlstads stift (2012) och Helgade rum. Kyrkor i Karlstads stift (2009). 

Motiveringen lyder ”Hans-Olof Boström har i många år varit experten inom konstvetenskapen i Värmland - mångsidig, kunnig och med ett flertal böcker bakom sig.  Hans senaste bok, Konst i Värmland bekräftar hans kunskap och bredd. Det lite okonventionella urvalet av äldre och nyare konstnärskap stimulerar till nya upptäckter!”.

I juryn för de båda utmärkelserna sitter bland andra representanter från Föreningen Värmlandslitteratur och från Region Värmland. Region Värmlands mål med både stipendiet och utmärkelsen Årets Värmlandsförfattare är att bidra till att den starka berättartraditionen i Värmland fortsätter att leva och utvecklas, vilket är en viktig del i Värmlands utveckling. 

Två stipendier delades också ut på 30 000 kronor vardera och Region Värmlands litteraturstipendier gick i år till Olle Holmlöv och till Lena Carlsson.  

Tidigare Värmlandsförfattare:

2003 – Inger och Lasse Sandberg

2004 – Bengt Berg

2005 – Maj Bylock

2006 – Lars Lerin och Kerstin Högstrand

2007 – Lars Andersson

2008 – Erik Bengtson

2009 – Helene Tursten

2010 – Torleif Styffe

2011 – Sven Smedberg

2012 – Peter Olausson

2013 – Hanna Jedvik

2014 – David Liljemark

2015 – Ninni Schulman

2016 – Per Gustavsson

2017 – Lena Sewall