Furtenbach: Läget är om möjligt ännu mer låst

3:04 min

I dag inleder talmannen Andreas Norlén sina samtal med riksdagspartiernas ledare om hur en ny regering ska formeras. Norlén försökte i P1-morgon tona ner alla förväntningar på att det kommer gå fort att hitta en ny regering, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Han sa att även om det går bra för Sverige att det går fort så har han ingen deadline och det är inte han som kan lösa allting utan det är också partierna som ska förhandla med varandra. Så han var noga med att vara ödmjuk och det är sannolikt för att det kan bli väldigt svårt den här gången, säger Ekots kommentator Fredrik Furtenbach. 

Ska en statsministerkandidat kunna få igenom en budget, hur svarade han kring det?  

– Han svarade inte glasklart, men jag tycker ändå man anade någon slags skepsis till det där att budgeten ska vägas in. När han första gången framträdde för journalister drog han exempelvis bara ett argument emot, även om han inte var bestämd. Så jag tycker möjligen att han inte låter som den förre moderata talmannen Per Westerberg som tyckte att detta var viktigt, säger Fredrik Furtenbach.

Hur skulle du beskriva utgångsläget? 

– Jag tycker att det enda som har hänt är att partierna grävt ner sig ytterligare i sina skyttegravar. De står på ungefär samma positioner som innan, men tonfallen har hårdnat och en viss irritation anas i Alliansen. Så läget känns väl om möjligt ännu mer låst.