Bättre väder i Kebnekaise - sökandet efter kvinnan kan fortsätta

Vinden har mojnat och polisen skickar nu upp hundförare med lavinhundar för att fortsätta sökandet efter kvinnan varit försvunnen sedan igår.

 – Solen bryter igenom molntäcket och det blåser inte lika hårt längre, säger Marit Sarri som är chef på Kebnekaisekaise fjällstation.

Igår kväll avbröt polisen sökandet redan vid 19-tiden på grund av det hårda vädret. Det var under eftermiddagen som en grupp utländska turister befann sig i Kebnekaiseområdet. När det hårda vädret kom tvingades de lämna en av sina kamrater för att ta sig till fjällstationen.

 – Enligt uppgift var de tvungen att lämna kvinnan på grund av att hon var i så fysiskt dåligt skick att hon inte orkade gå med de andra, säger polisens presskommunikatör Stefan Dangardt.

Polisen har nu under morgonen också skickat upp en helikopter från Boden med två hundförare och lavinhundar för att hjälpa till med sökandet. Redan sedan igår finns sex stycken fjällräddare på plats vid Kebnekaide fjällstation.

 – Kvinnan kommer nog med största säkerhet att återfinnas, men det är osäkert i vilket skick hon kommer att vara, eftersom hon redan igår rapporterats vara i dålig form, säger Stefan Dangardt.

Det har fallit nysnö i området och temperaturen ligger på några minusgrader men det finns ändå goda chanser att kvinnan kan ha klarat natten.

 – Om man är van och har rätt kläder och utrustning med sig så kan man klara sig flera dygn ute på fjället vid den här tiden på året, säger Marit Sarri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio