Drottningens juvelsmycke: Skådisar som dansar – dansare som pratar

3:21 min

Det blir en blandning mellan dansföreställning och talteater när Helsingborgs stadsteater sätter upp Drottningens juvelsmycke, Carl Jonas Love Almqvists klassiker.

Det är stora peruker och kläderna är 1700-tal. Men scenografin ser ungefär ut som en modern filmstudio med kulisser och rekvisita.
Regissören och koreografen Örjan Andersson blandar friskt. Alla roller spelas av antingen dansare eller skådespelare. Men alla ska både dansa och ha repliker 

– Örjan sade inför det här projektet att dansarna kommer vara skitnervösa för att de ska behöva prata och ni kommer ha panik för att ni ska behöva dansa, säger Gustav Berg, skådespelare vid Helsingborgs stadsteater.

Han tycker att den största utmaningen med dansen är att hitta sitt eget uttryck, att göra dansen till sin. Dansaren Sophie Augot som gör huvudrollen Tintomara har viss erfarenheter av att leverera repliker, men ser utmaningar.

– För mig så har utmaningen legat i att förstå vad min karaktär har för manér i talscener, men också hitta kontraster till det när vi dansar och göra det tydligt att det fortfarande är samma person.

Drottningens juvelsmycke utspelar ju sig vid tiden för mordet på Gustav III och handlar om hur ett smycke försvinner från drottningen. Den unga Tintomara misstänks ha tagit det, och hon försöker hålla sig undan. Tintomara är androgyn. Men medan både kvinnor och män dras till henne, har hon själv ingen förmåga att älska.

Det är inte första gången Örjan Andersson gör det han själv kallar för hybridföreställningar, alltså en blandning mellan dans och talföreställningar. Det man vinner på formen är bland annat att den inte skriver folk på näsan.

– Man lämnar dörrar öppna för egna tolkningar. Man bjuder in publiken att vara någon slags medkreatör.

Premiär på Drottningens juvelsmycke blir 29e september.