Efter Europarådets kritik

Hon vill se stärkta samiska rättigheter till traditionella marker

4:43 min

– Nu måste regeringen reagera, oavsett vilken regering det blir, säger Mia Sydow Mölleby vänsterpartiet.

Europarådets ministerkommité uppmanar Sverige att ge samerna ett ökat inflytande över traditionella marker. Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby som suttit i konsitutionsutskottet förra mandatperioden håller med.

– Det som vi krävt och som vi lagt fram hela tiden delas av ministerrådet. Det tycker vi är bra. Nu måste regeringen reagera, oavsett vilken regering det blir.

– Totalt sett går det väldigt väldigt långsamt och det finns mycket kvar att göra, säger Mia Sydow Mölleby, vänsterpartiet

Hon ser allvarligt på att samer idag inte får påverka de processer som påverkar traditionella områden.

– Markanvändningsfrågan är viktig. Nu tänker jag att det borde hända någonting, säger hon.

Stefan Löfvén, Socialdemokraterna, som lett landet senaste mandatperioden har tidigare sagt att ett arbete ska startas när det gäller ratificering av ILO konventionen 169 som skulle ge samer stärkta rättigheter bland annat till land och vatten. Men inför valet i höst var han mer tveksam i vår partiledarintervju:

– Om det går att ratificera ILO 169 så gör vi det men nu kolliderar det med svensk lag, exempelvis när det gäller inflytande. Det är viktigt att både samer och markägare har inflytande men vi är inte beredda att ge det avgörande inflytandet, sa Löfven.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson hänvisar till tidigare intervjuer kring frågan. Partiet har tidigare röstat emot ILO-169 och hade inför valet inget annat besked.

– Vi har varit avvaktande för att vi är rädda att den gör markkonflikterna mer tydliga och uppenbara och själva ratificeringen kanske inte löser de problem vi har i Sverige, sa Ulf Kristersson då.

Moderaternas partiledare var liksom vänsterpartiet för en konsulationsordning med samerna.

Kristdemokraterna svarar mejlledes att de vill förbättra dialogen kring utvinning av olika naturresurser. Därför är det angeläget att vi kan få en konsultationsordning som alla parter accepterar och kan enas kring, skriver partiet.

Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna har inte hört av sig när vi frågat om kommentar till Europarådets ministerråds kritik.

Det tredje största partiet, Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson sa inför valet att partiet inte vill att samernas inflytande över naturresurser och marker stärks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio