#gávpotsirdin

Sista kaffekoppen innan flyttlasset gick till nya hemmet

En fjärdedel av Malmfältens befolkning kommer att behöva flytta på grund av gruvbrytningen. Vi följde med Inga Lisa och Nils Erik Pokka i Kiruna som nu flyttar för andra gången.

Se hela inslaget här.

De var sist ut av familjerna som bott i den så kallade Gula raden, i närheten av gamla stadshuset i Kiruna. 

– Nu vill vi inte flytta mer, blir det en till gång så flyttar vi till huset vi har i Rensjön, säger Inga Lisa Pokka vid köksbordet i flyttpausen.

Maken Nils Erik vill gärna ha kvar ett boende i stan men vill inte heller flytta fler gånger. För sex år sedan flyttade de från sitt hem de haft i många år, till en stor hyreslägenhet i ett gammalt hus i stan. Den här gången letade de rätt länge innan de hittade en som kändes bra, trots att den är mindre än den de haft hittills. 

– Vi får ta in frysboxen i sovrummet, så låter det lite också. Det är så tyst på det nya stället, säger Nils Erik Pokka.

Omkring 10 000 människor kommer enligt LKAB att behöva flytta i Kiruna och Malmberget på grund av gruvbrytningen. 

Makarna Pokka tror att de kommer trivas i nya lägenheten men det är lite att fundera på innan allt känns bra.

– Jag kommer inte sova där i natt, första natten. Det tar tid innan man gör ett nytt ställe till sitt hem, säger Inga Lisa Pokka. 

Nya centrum i Kiruna är indelat i tio kvarter runt det nya stadshuset, det här händer i nya Kiruna 2018

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio