Pressmeddelande 2018-09-27

P4 Dokumentär: Elisabeth – Jack the Rippers svenska offer

Det är 130 år sedan Elisabeth Gustavsdotter från Göteborg föll offer för en av historiens mest ökända seriemördare, Jack the Ripper. På årsdagen av mordet, söndag 30 september, sänder P4 dokumentären ”Elisabeth – Jack the Rippers svenska offer” av Stefan Sundberg. Poddversionen publiceras i morgon fredag.

Elisabeth Gustavsdotter föddes 1843 på en bondgård i byn Tumlehed utanför Göteborg men slutade sina dagar i en mörk gränd i London som det tredje offret för en av historiens mest ökända seriemördare, Jack the Ripper. Bilden av Elisabeth på bårhuset har blivit en del av mytologin kring mysteriet Jack the Ripper. Ett mysterium som fortfarande generar nya böcker, teorier och filmer. Men vem var kvinnan bakom bilden?

– Jag har sedan tonåren varit väldigt intresserad av Jack the Ripper. Och att Elisabeth kom från min egen hemstad, Göteborg gjorde att hennes öde kändes så mycket mer nära. Hur kom det sig att hon, en bonddotter från idylliska Tumlehed vid havet, hamnar så snett och blir ett av Jack the Rippers offer?, säger Stefan Sundberg som gjort dokumentären.

P4 Dokumentär Elisabeth – Jack the Rippers svenska offer sänds i P4 söndag 30 september kl. 12.03 men kan höras i Sveriges Radio Play och där poddar finns från fredag 28 september.

Pressbild:

Elisabeth blev Jack the Rippers tredje offer. Foto: Metropolitan Police Service

 

 

För mer information och förhandslyssning, vänligen kontakta:

Stefan Sundberg
stefan.sundberg@sverigesradio.se 
070-584 97 34

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52