Allt vanligare att barn används som knarkkurirer

3:53 min

Enligt polisen i Värmland har det blivit allt vanligare att barn mellan 13 och 15 år används som kurirer vid försäljning av narkotika.

Orsaken till att barnen används beror på att de inte är straffmyndiga och dessutom inte är kända av polisen.

 – Vi har märkt vid flera tillfällen att de för oss är kända för att sälja narkotika i centrala Karlstad använder sig av personer som är under 15 år som inte är straffmyndiga. Och genom detta så undviker de själva lagföring, säger Fredrik Olausson, narkotikapolis.

Enligt honom har ungdomar under 15 år ofta inte  någonstans att gå och håller därför därför till i centrum där de träffar på langarna. Han menar att mycket ansvar för att motverka detta ligger hos föräldrarna. Och menar att de bör vara uppmärksamma på om barnen har mycket pengar eller om deras telefoner ringer ofta.

 – Eftersom att det är ganska nytt att de använder sig av yngre personer så är det svårt att säga hur stort det är men klart är det ett problem, säger Fredrik Olausson.

Vad riskerar barnen att hamna i för situation om detta fortsätter?

 – De hamnar framför allt i en mycket olämplig miljö. I det långa loppet kan ju socialtjänsten besluta om att till och med omhänderta de killarna och tjejerna som vistas i de här miljöerna, säger han.