EU tar fram beredskapsplaner för hård Brexit

1:52 min

EU intensifierar nu förberedelserna för en hård Brexit, alltså att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

Igår kväll möttes EU-ländernas ambassadörer i Bryssel för att diskutera beredskapsplaner inför Storbritanniens utträde ur EU i mars nästa år. Och bedömningen är nu att risken har ökat för att förhandlingarna ska kraschlanda och att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

Förberedelser för en eventuell "hård Brexit" har pågått sen i somras. EU-kommissionen uppmanande då EU-länderna att ta fram nationella beredskapsplaner. I Sverige har förberedelserna kommit långt. 

Men de flesta anpassningar måste ske på EU-nivå. Och enligt den brittiska affärstidningen Financial Times ska EU-kommissionen igår kväll ha redovisat att man inom så kort tid som fem dagar ska kunna genomföra nödvändiga regeländringar, till exempel för att säkra fortsatta flygförbindelser mellan Storbritannien och övriga Europa vid en hård Brexit.

Andra områden rör sanitära kontroller av djur och livsmedel vid gränserna, och regler för att säkra att finansmarknaden kan fungera friktionsfritt.

Källor i den svenska regeringen påpekar att det är naturligt att EU förbered sig även för en eventuell hård Brexit.Men att huvudalternativet fortfarande är att man ska nå en uppgörelse under hösten.

Att detaljer om beredskapsplaneringen läckt ut i media kan ses som att EU nu försöker sätta press på Storbritannien att kompromissa. Men bland EU-diplomater finns också en oro för att det ska få motsatt effekt – och tolkas som att en hård Brexit inte är så farligt, att konsekvenserna inte behöver bli förödande.