Göran Zachrisson om Ryder Cup: ”Inte blod men nästintill”

3:32 min

Sveriges mest rutinerade golfjournalist om matchen som slår det mesta

Man mot man, kontinent mot kontinent. Det är dags för golfens Ryder cup

– Nu är det Europa mot USA, vilken kamp det är nu. Det är inte blod, men nästintill.

Göran Zachrisson den mångårige golfreportern, golfnestorn, förklarar hur stort Ryder Cup är egentligen.

– Man får gå på tittarsiffror och annat. Först kommer fotbolls-VM, sedan de olympiska spelen och därefter kommer Ryder Cup. Den lockar för det är en ren match och ren kamp.

Ryder Cup som spelats sedan 1927, initiativtagaren var Sam Ryder som startat Englands första postorderföretag inom home-gardening, trädgårdsskötsel.

Han sponsrade olika golfturneringar och arrangerade en tävling mellan England och USA 1926. Året därpå spelades den första officiella Ryder Cup.

USA dominerade Ryder Cup fram till 70-talet då också irländska spelare fick stötta England. Men USA fortsatte att vinna.

– Då sa ingen mindre än Jack Nicklaus till Ryder Cup-organisationen att det här går inte. Folk tappar intresset i USA. Ni kanske ska ta med spelare från hela Europa, och så blev det.

Sedan England blev Europa i Ryder Cup 1979 har också Europa dominerat. 8 segrar på de 11 senaste mötena och USA har inte vunnit på europeisk mark sedan 1993.

– Och det är väl det som är det starka, för då knöts vi samman. Det här är en helt särpräglad idrottslig händelse.

Frågan är hur Göran Zachrisson ser fram emot årets upplaga av Ryder Cup.

– Med viss försiktighet för på pappret är det amerikanska laget bättre och nu får de med sig Tiger Woods också, men man får aldrig  underskatta  den europeiska sammanhållningen.

Ryder Cup inleds fredag morgon, kl 08.00.