Alex Norén inför Ryder Cup: ”Man sätter lite för stor press på sig”

3:00 min

Den 42:a upplagan av Ryder Cup har alla förutsättningar att bli den största någonsin, och debutanten Alex Norén är förväntansfull.

17 av de 18 bästa på världsrankingen finns med på Le National i sydvästra Paris – en bana med gott renommé och hög svårighetsgrad. Lägg därtill ett enormt medialt och publikt intresse vilket gör Ryder Cup till ett av världens största idrottsevenemang vid sidan av OS och fotbolls-VM.

Och dessutom för vår del, ett stort svensk intresse. Debutanten Alex Norén och veteranen Henrik Stenson i laget och Robert Karlsson som vicekapten. Som om inte det vore nog så bor Europas kapten Thomas Björn i Göteborg.

– Vi har nog det bästa laget genom tiderna så det finns alla förutsättningar för stor och spektakulär golf, säger till exempel Henrik Stenson.

Han och Alex Norén kommer med stort sannolikhet att båda finnas med under första dagens parmatcher i morgon. Europas plan är att låta alla tolv i laget komma i spel redan första dagen. Strax efter åtta på morgonen slår den första av fyra matcher i antingen foursome eller bästboll. Vad man börjar med avgör hemmalagets kapten. Efter lunch är det dags för fyra nya matcher i den andra spelformen. I bästboll spelar man var sin boll och bästa resultatet räknas medan man i foursome slår vartannat slag. En helpoäng för vunnen match och en halv poäng för delad. Eller oavgjort om man vill kalla det så.

Europa har revansch att kräva efter den klara förlusten på Hazeltine för två år sedan medan USA vill bryta förbannelsen att aldrig vinna i Europa. Det har inte skett sen 1993. Senast vann USA med 17-11 och det som satte agendan var spelet i bästboll. Av åtta bästbollar över två dagar vann USA sju.

– Den starten satte ju känslan lite senast och den här gången vill vi gärna få en bättre start på morgonen, säger Henrik Stenson.

Alex Norén vann French Open på Le National i somras och Henrik Stenson har också spelat banan många gånger. Dock ligger den senaste tävlingen på Le National sex år tillbaka i tiden för hans del.

Det lär med tanke på spelarnas skicklighet och spelformen bli många minnesvärda slag under de tre speldagarna. Matchspel till skillnad från slagspel, som är den dominerande spelformen på tourerna, inbjuder till chanstagningar. En del missar men också många chanser till fantastiska slag.

– Den här banan med sina smala fairways och svåra ruff passar också matchspel väl, säger Alex Norén som har stora förväntningar inför tre dagars spel.

Spelarna har redan fått reda på hur Europa formerar laget i morgon men detta blir inte officiellt förrän efter invigningsceremonin senare idag.

Hör fler intervjuer här nedan.