Låsta positioner under första talmanssamtalen

3:27 min

Talmansrundan med partiledarna om regeringsbildningen inleddes under förmiddagen. Den nye talmannen Andreas Norlén har hunnit träffa Socialdemokraternas Stefan Löfven, Moderaternas Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Både Stefan Löfven och Ulf Kristersson meddelade att de vill leda en regering.

Först hos talmannen var Stefan Löfven.

– Jag står till förfogande för att leda en regering. Vi är största parti och har stöd av det största regeringsunderlaget, säger Socialdemokraternas partiledare på pressträffen efter mötet.

Löfven utesluter samtidigt att S ska bli ett stödparti till en Alliansregering.

– Vi kommer inte att bli stödparti åt en Alliansregering så att de kan regera som block, trots att de har färre mandat, säger han.

Efter sitt möte med talmannen sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att han är beredd att leda en borgerlig regering:

– Jag vill och är beredd att leda en Alliansregering med Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna. Jag har stor respekt för att det är ett komplicerat parlamentariskt läge. Jag sa det före valet, det kan vara den svåraste regeringsbildningen i modern tid. Jag tror att vi kan vara ungefär där. Så jag tar inte lätt på detta. Men jag är beredd att pröva möjligheterna för en sån regering, det har jag sagt till talmannen.

Jimmie Åkessons (SD) besked var att den enda vägen framåt för Ulf Kristersson är att börja förhandla med Sverigedemokraterna, utan någon kommunikation kan Sverigedemokraterna inte stödja Alliansen.

– Alliansen är inte ett särskilt intressant regeringsalternativ för oss.